Liberté'56
rendező: Vidnyánszky Attila
Új Budapest Filmstúdió - Debreceni Csokonai Színház
ismertető:
 
        Történetünk egyik szála a forradalom napjaiban Budapestre érkező angol diáklány, Susan és egy szovjet katonatiszt, Pável szerelmét meséli el. Az orosz tiszt – talán éppen a lány hatására – felismeri, hogy a hadsereget, amelyben főhadnagyként szolgál, egy nemes ügy eltiprására küldték Magyarországra. A vívódó Pável, lelkiismeretére hallgatva végül szembefordul feletteseivel: katonaszökevénnyé válik, a felkelők oldalára áll, és november 4-én kezében fegyverrel esik el a magyar forradalom és szabadság védelmében.
       Egy másik cselekményszál a magyar politikai vezetésen belül – elsősorban Nagy Imre, Kádár János, Maléter Pál és Bibó István alakjához kötve – kíséri végig a konfliktusokat, olykor naiv, olykor torzkép-szerű értelmezésben.
         Fontos szerepet játszik egy ferencvárosi kocsma – A volokalamszki országúthoz címezve – ahol gyakori vendég Csúcs Mátyás, az ítéletvégrehajtó, valamint Falábú János, a legendás Corvin-közi tüzérparancsnok, de még a csaposról is kiderül, hogy egykor a Szovjetunió Hőse volt.
technikai információ:
2007, fekete-fehér film, 100 perc
stáblista
Vágó: Mógor Ágnes, díszlettervező: Alekszander Belozub, jelmeztervező: Nagy Viktória, hangmérnök: Juhász Róbert, gyártásvezető: Weszerle Tibor, line producer: Kulcsár Zsuzsa, a dalok zenéjét szerezte: Verebes Ernő, operatőr: Vajda Péter, forgatókönyv: Szőcs Géza
 
producer: Kántor László, Csányi János
 
 
 
szereplő(k)
Horváth Lajos Ottó, Csikos Sándor, Eperjes Károly, Andrássy Máté, Varga Gabi, Garay Nagy Tamás, Kóti Árpád, Jámbor József, Újhelyi Kinga, Kristán Attila, Földes “Hobo” László, Gál Natália, Bassola Richárd, Varga József, Tóth László, Dánielfy Zsolt, Kacsur Andrea, Vass Magdolna
képek a filmből
Liberté'56
Liberté'56
Liberté'56
Liberté'56
Liberté'56
Liberté'56
Liberté'56
Liberté'56
vissza