Fény hull arcodra
rendező: Gulyás Gyula
magyar - román koprodukció
ismertető:

     Vesztett csaták után elcsigázott emberpár keres éjszakai menedéket egy faluban, ahol diadaluk idején is megfordultak már. A település lakói házukba zárkóztak, csak a mindenkori háborúk söpredékké züllesztett áldozatai bolyonganak benne. Régi ismerősük, a Jegyző saját házában felakasztva lóg a gerendán.

     A menekülők végül egy magányos, kúriájában elbarikádozott, idős Tanítónál lelnek menedékre, aki fura szertartásoknak hódol, és hajlékát amolyan kegyeleti múzeumnak rendezte be.

     A jövevényeket emlékek kísértik: a Nő férje meghalt, menekülésük közben áldozatul esett a csürhének. Meglehet, ebben a feleség éppúgy felelős, mint kísérője, hiszen sorsára hagyták az egykori vezénylő tisztet, sejthetőleg nem csupán az ijesztő káosz miatt, hanem mert ők ketten vonzódnak egymáshoz. Egymásra találásukról, a túlélésről szól a történet, a rémségek közepette, melyben senki sem maradhat büntetlen.

     A történet lírai és szürrealisztikus. Meghitt és kegyetlen jelenetek, jelen- és múlt idejű képsorok váltakoznak, már-már zenei ritmus szerint.

technikai információ:
2001, játékfilm, 35mm, színes, 90 perc, 1:1,85, DolbySR
stáblista

Eredeti mű: Király László , Forgatókönyv: Csiki László, Gulyás Gyula, Operatőr: Vivi Dragan Vasile , Vágó: Koncz Gabriella, Díszlet: Domokos Csaba, Jelmez: Oana Paunescu, Hang: Juhász Róbert, Tiberiu Borcoman, Zene: Selmeczi György, Gyártásvezető: Fehér Károly, Lucia Pavlovschi
Gyártó: Castel Film, Cinecorvin, Cinemart, Új Budapest Filmstúdió

Producer: Kántor László, Vlad Paunescu

Rendező: Gulyás Gyula

szereplő(k)

Bíró József, Fülöp J. Zoltán, Gasparik Attila, Kovács Ágnes, Pálffy Tibor, Tompa Klára, Váta Lóránd

díjak
Budapest Magyar Filmszemle
2002:  A legerősebb kinematográfiai értékkel bíró, a vizuális kifejezés eszközeit használó mű rendezői díja Gulyás Gyulának

Fesztiválok:
2005 -
Kalkutta Nemzetközi Filmfesztivál
2003 - Palics Nemzetközi Filmfesztivál
2003 - Semarang Nemzetközi Filmfesztivál
2002 - Ankara Nemzetközi Filmfesztivál
2002 - Budapest Magyar Filmszemle  (versenyben)
2002 -
Delhi Nemzetközi Filmfesztivál
2002 - Kairó Nemzetközi Filmfesztivál
2002 - Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál  (versenyben)
2002 -
Montreal World Film  Fesztivál
támogatók

MMK, NKÖM, MTFA, NKA, ORTT

vissza